ISJ Alba

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Legea Fiecare Copil la Grădiniță 2015

Imprimare

Începând cu 15 februarie 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță”. Actul normativ încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul educațional se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță.

.

 

Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014 rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie.

Programul național reglementat prin Legea nr. 248/2015 preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace și implementat, începând cu 2010, de către Asociația OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educației.

Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin voluntariat. Începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniță este acoperit de la bugetul de stat iar responsabilitățile implementării eficiente a programului revin primarilor și directorilor de școală.

OvidiuRo pune la dispoziția autorităților județene și locale interesate expertiza consolidată de organizație în cei peste 5 ani de implementare a programului pilot.

OvidiuRo va acoperi din surse private, în acest an, costurile tichetelor sociale pentru copiii fără acte de identitate ce nu intră sub incidența Legii nr. 248/2015, până la găsirea altei soluții.

Pentru detalii despre Legea nr. 248/2015 si implementarea ei, accesați site-ul resursă: www.fiecarecopilingradinita.ro
 

Ultimele noutăţi